BESTUUR STICHTING KINDERKUNSTMUSEUM

Bij oprichting bestaat het bestuur uit de volgende rollen:

Anne Schaepman

Voorzitter

Anne Schaepman

Mijn hele werkzame leven zet ik mij in voor projecten op het snijvlak van kunst, cultuur en maatschappij. Sinds oktober 2023 ben ik algemeen directeur van Stichting Amsterdam 750, waar ik mij inzet voor een inclusieve viering van dit bijzondere jubileumjaar. Daarvoor was ik o.a. werkzaam bij Paleis Soestdijk, Cinekid, World Press Photo en De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam (nu H’ART museum). Gedurende mijn loopbaan heb ik altijd een speciale interesse gehad in bijzondere samenwerkingen, inclusie en cultureel ondernemerschap. Ik ben ervan overtuigd dat kunst en kunsteducatie onmisbare pijlers zijn in ieders leven, vooral in dat van kinderen. Ze dragen bij aan de creatieve ontwikkeling en expressie, maar stimuleren ook het kritisch denken, probleemoplossend vermogen en cognitieve vaardigheden. Het is geweldig en van groot belang dat er juist nu een heus kinderkunstmuseum haar deuren opent in Amsterdam. Ik kan niet wachten tot het zover is! Ik vind het een eer dat ik me mag inzetten voor de realisatie van dit unieke museum, en ik kijk ernaar uit om de eerste bezoekers te verwelkomen.

Maria Heesen

Secretaris

Maria Heesen

Het is mijn persoonlijke missie om kunst en kunstonderwijs bereikbaar te maken voor iedereen, ongeacht iemands achtergrond, omstandigheden of leeftijd. Kunst, in al zijn verschijningsvormen, hoort bij de mens, bij ieder mens. Ik wil dat elk kind de kans krijgt om te ontdekken wat beeldende kunst voor hem of haar voor waarde kan hebben. Daar zet ik me als bestuurslid van het Kinderkunstmuseum graag voor in. Ik ben opgeleid als beeldend kunstenaar en als eerstegraads kunstdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). In de jaren na mijn afstuderen in 2001 had ik af en toe kantoorbanen, bijvoorbeeld op de Academie voor Beeldende Vorming (AHK) en bij Waag Society. Daarnaast werkte ik als autonoom beeldend kunstenaar, tekendocent en tekstredacteur/tekstschrijver. Sinds 2018 ben ik kindplanner en beleidsmedewerker bij Kleinlab kinderopvang. Ook geef ik af en toe nog les, vooral aan basisschoolkinderen. Ik heb teken- en schilderles gegeven aan volwassenen en kinderen, onder meer in zelf georganiseerde workshops en lessenseries vanuit mijn atelier, bij Buitenkunst, bij Artis Ateliers en op basisscholen. Door de jaren heen ontwikkelde ik een steeds sterkere eigen stijl in het lesgeven: zo min mogelijk sturend, maar de juiste voorwaarden scheppend om leerlingen een stap verder te helpen. Altijd met een focus op het materiaal en het proces, en met veel persoonlijke aandacht voor ieders individuele creatieve pad, of ik nou een kleuter of een semiprofessionele kunstenaar voor me had.

Morad Bouchakour

Bestuurslid

Morad Bouchakour

Ik ben opgeleid als fotograaf aan de Koninklijke Academie in Den Haag, waar ik in 1995 afstudeerde. Na mijn studie ben ik stage gaan lopen in New York en ben daar uiteindelijk 10 jaar blijven hangen. Ik werkte in die periode als reportage en portretfotograaf voor bladen als GQ, ESPN, NY magazine, Elle en Volkskrant magazine. In 2008 ben ik teruggekeerd naar Amsterdam. Ik ben vader van 2 jongens en 2 meisjes in de tienerleeftijd. Toen ik voor het Mauritshuis een zelfportret wilde maken, geïnspireerd door de zoektocht naar mijn familiegeschiedenis, ontdekte ik dat procesgericht werken – creëren zonder een vooropgezet plan en zonder naar een resultaat toe te werken – een krachtige manier was om de transgenerationele trauma’s in mijn familie zichtbaar te maken. Om hier meer over te weten te komen, ben ik een cursus gaan volgen bij Atelier in de Koffer over oordeelvrij en themavrij creëren. Ik pas deze methode nu zelf toe op de middelbare scholen waar ik lesgeef met mijn stichting Oorlog als Erfenis. Naast mijn fotografie en kunstprojecten coach ik fotografen op het beter zichtbaar maken van de eigen identiteit in hun werk. In 2023 heb ik de stichting Oorlog als erfenis opgericht. Deze heeft als missie bewust zijn te creëren over transgenerationeel trauma binnen families met behulp van het procesgericht onderzoeken van de familiegeschiedenis. Ik heb zelf ondervonden en zie het ook in mijn lessen welk verschil deze methode kan maken in je ontwikkeling als mens. Ik hoop dat door de Stichting Kinderkunstmuseum meer mensen ermee in aanraking komen en zich er verder in kunnen verdiepen.

Suzanne Huis

Oprichter / Directeur

Suzanne Huis

Ik ben de bedenker, oprichter en directeur van het Kinderkunstmuseum en de Stichting Kinderkunstmuseum. Het is mijn droom om kinderen te inspireren en te ondersteunen in hun ontwikkeling tot eigenzinnige, sociale, autonome en creatieve mensen. Ook ben ik medeoprichter en al twaalf jaar directeur van Kleinlab, een creatieve opvang waar we ‘kindvolgend’ werken. We gaan uit van een krachtig mensbeeld en hebben een uitgesproken visie op kunsteducatie, waarin de fantasie en eigen ideeën van kinderen centraal staan. Deze zelfde visie komt terug in het Kinderkunstmuseum. Ik heb een creatieve pedagogische achtergrond, een passie voor kunst in het algemeen en schilderen in het bijzonder, en een natuurlijke drang om te doceren, te ondernemen en de wereld een stukje mooier te maken. Dat uit zich ook in mijn vrijwilligers- en liefdadigheidswerk: zo werkte ik lange tijd met kansarme jongeren, en daarna met Syrische en Oekraïense vluchtelingen. Tussen 2002 en 2012 was ik docent Beeldende Vorming en CKV op een grote middelbare school in Amsterdam Osdorp. Vanuit deze functie ben ik betrokken geraakt bij Denk Einstein, een platform voor vernieuwend kunstonderwijs. De ideeën die hieruit voortkwamen hebben mijn visie op kunsteducatie mede vormgegeven. Later kwamen daar andere bronnen bij, zoals de pedagogiek van Joris Malaguzzi (Reggio Emilia) en Janusz Korczak, en vele anderen. Kleinlab is een droom die uitkwam en heeft inmiddels internationale bekendheid en belangstelling verworven, maar nu het ‘staat’ begint het weer te kriebelen. Het is tijd om mijn ultieme wens te realiseren: het Kinderkunstmuseum. Ik sta te popelen om mijn kwaliteiten als initiator, regelaar, motivator en gastvrouw in te zetten om een bloeiend museum van en voor kinderen te bouwen.