AANBOD KANSGELIJKHEID

Het woord ‘vooruitgang’ heeft geen enkele zin zolang er ongelukkige kinderen bestaan. – Albert Einstein

I

eder kind heeft het recht om te dromen over later. Maar als er thuis geen geld is, je woonwijk onveilig is en je de wereld om je heen niet kunt ontdekken, kun je als kind bijna niet nadenken of mijmeren over je toekomst. Dat is een achterstand die je vaak je leven lang niet meer inloopt.

Ook in Nederland zijn de kansen ongelijk verdeeld. Er zijn grote verschillen tussen kinderen wat betreft de aanmoediging om zelf iets creëren, het regelmatig bezoeken van musea en theaters en het kunnen volgen van bijvoorbeeld muziekles. Hier liggen ontwikkelmogelijkheden waar de stichting graag een bijdrage aan levert.

We willen daarbij ook heel nadrukkelijk scholen (door educatie en het faciliteren van CKV-lessen) en het bedrijfsleven (via sponsoring) betrekken: een gelijk speelveld voor alle kinderen is ons aller zorg en we zijn er als gehele samenleving bij gebaat als iedereen mee kan komen. De stichting Kinderkunstmuseum is dienstbaar aan iedereen.

MOGELIJKHEDEN KANSGELIJKHEID

Vrijdag-speelkwartier

Elke vrijdagochtend creëren we een speel- en ontmoetingsplek voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders of grootouders met een sociaaleconomische achterstand (bijvoorbeeld mensen met een vluchtelingenstatus, mensen die leven in armoede et cetera). Het is een verbindende plek, waar ontmoeting en vrij spel met constructie- en bewegingsmateriaal in een inspirerende ruimte centraal staan. Wij werken hiervoor samen met het Rode Kruis, Stichting Vluchtelingenhulp, buurtwerkers en vrijwilligers.

Vrijdag-atelier

Elke vrijdag organiseren we in de namiddag een ateliermiddag voor kinderen uit de buurt met een sociaaleconomische achterstand. Een groep van maximaal 20 kinderen van 6 tot 12 jaar gaat in de ateliers aan de slag onder begeleiding van kunstenaars en onze atelierista’s: experimenteren, spelen, filosoferen, schilderen, bouwen of spelen met licht en geluid; we bieden een breed scala aan creatieve en speelse activiteiten.

Taaldrukken (NT2)

We bieden een serie lessen taaldrukken aan voor kinderen met een taalachterstand (NT2). Vooral bij achterstandsgezinnen is er minder aandacht voor culturele vorming. Daarom kan het aanbod van een taaldrukwerkplaats voor deze kinderen een waardevolle aanvulling zijn. Ze maken er onder begeleiding van onze atelierista’s hun eigen verhaal en maken er illustraties bij. Door te vertellen, te associëren en te verbeelden vergroten de kinderen hun taalvaardigheid. Plezier staat daarbij voorop; dat is een voorwaarde om te kunnen leren en groeien.

Jongerenatelier (12 – 15 jaar)

Eén avond per week bieden we van 19.00 tot 20.30 uur een jongerenatelier aan voor jongeren uit de buurt om hun eigen creativiteit te ontdekken en/of hun kennis en kunnen op dit gebied te verbreden en te verdiepen. Ook willen we jongeren stimuleren om vrij te experimenteren, te klooien, te onderzoeken en in vrijheid te creëren, zonder waardeoordeel.

 

We bieden verschillende creatieve technieken aan, zowel twee- als driedimensionaal, als ook film en fotografie. De opleiding wordt aangeboden door gerenommeerde kunstenaars of atelierista’s.

 

Deze jongeren volgen een reeks van 10 workshops, waarin allerlei materialen en technieken aan bod komen. Zij kunnen hier hun eigen verhaal vertellen, volop experimenteren en onderzoeken, en gebruikmaken van alle faciliteiten.

Gesubsidieerde BSO-plekken

In het Kinderkunstmuseum bieden we 3 middagen per week buitenschoolse opvang aan. De helft van de kindplekken wordt toegewezen aan kinderen van Kleinlab kinderopvang. De andere helft gaat naar kinderen van een aantal scholen in de nabije omgeving van het Kinderkunstmuseum. We kiezen daarbij heel bewust voor scholen waar relatief veel kinderen met een migratieachtergrond op zitten.