Educatie = mentaliteit x creativiteit² - Albert Einstein
Als stichting willen we het volgende bereiken
Het stimuleren van een creatieve denkwijze
Van een creatieve denkwijze heeft een kind zijn leven lang profijt, op verschillende gebieden. Wanneer kinderen de vrijheid krijgen om te experimenteren, komen ze tot nieuwe inzichten en ontwikkelen ze een bredere kijk op de wereld om hen heen. We willen kinderen helpen een creatieve denkwijze te ontplooien. De verschillende kunstvormen staan daarom altijd in dienst van het ontwikkelingsproces van de kinderen. De weg ernaartoe, ofwel het proces, is daarbij belangrijker dan het eindresultaat. Het gaat ons er niet om dat een kind een ‘mooi’ kunstwerk maakt, maar dat er een verandering in hem of haar plaatsvindt, hoe miniem ook. Om het creatieve proces zo min mogelijk te sturen werken we altijd themavrij en opdrachtvrij. We bieden materialen aan, op een doordachte en uitnodigende wijze, maar laten de kinderen vrij in wat ze willen maken. Zo kunnen ze hun eigen bron van creativiteit aanboren. Spelplezier en spelend leren zijn de pijlers onder onze werkwijze. In onze projecten stellen we het genieten van het creatieve proces en het spel centraal, als een daad van verbeelding, creativiteit, handigheid, communicatie en puur plezier. Zo komen de kinderen tot een meer intellectuele, sociale, artistieke of spirituele ontwikkeling. Het Kinderkunstmuseum is ook een plek waar volwassenen weer leren spelen en hun creativiteit kunnen (her)ontdekken, en waar professionals die met kinderen werken een bredere kijk krijgen op creativiteits- en talentontwikkeling.
Verbinding maken via kunst en cultuur
Kunst en cultuur horen wat ons betreft bij het dagelijks leven. Ze verdienen een plek in onze samenleving, in het onderwijs en in het leven van elk individu. We willen heel nadrukkelijk ook kinderen bereiken die van huis niet vaak met kunst en cultuur in aanraking komen, omdat het ook hén iets te bieden kan hebben. Wij vinden dat ieder kind de kans moet hebben om te ontdekken welke uitingsvorm bij hem of haar past en zo de vruchten te plukken van creativiteit. Kunst en cultuur kunnen ook de een brug vormen tussen mensen van verschillende generaties of met een verschillende achtergrond. In de vrije expressie is iedereen gelijkwaardig; want ieder maakt zijn eigen unieke werk, en juist daarin schuilt de waarde. ‘Openheid’, ‘samenwerking’, ‘inclusie’ en ‘verbinding’ zijn de sleutelwoorden in onze werkwijze. We opereren dan ook niet los van onze omgeving, maar zijn daar heel nadrukkelijk onderdeel van. Door samenwerking met ondernemers, kunstenaars, scholen en buurtcentra zoeken we verbinding met de buurt, de stad en de rest van de wereld. Ook met de open, uitnodigende en onderling verbonden ruimtes van ons museum geven we uitdrukking aan die houding. We willen een ontmoetingsplek creëren die sociale interactie, wederzijdse betrokkenheid en onderlinge samenwerking bevordert. Hoe meer uitwisseling, vriendschap, discussie en participatie, hoe beter. We zetten niet alleen letterlijk de deuren open, maar ook figuurlijk.
Aanzetten tot burgerschap, empathie, en tolerantie
Het Kinderkunstmuseum werkt vanuit het gedachtegoed van verschillende pedagogen. Veel van hen hebben een ‘vredesvisie’, waarin kinderen leren van de kennis en ervaringen van andere kinderen, volwassenen, culturen en hun omgeving. Ieder kind is bezig met de vraag: mag ik zijn wie ik ben? Bij het Kinderkunstmuseum schatten we ieders eigenheid en afkomst op waarde. Kinderen kunnen veel van elkaar leren. We stimuleren hen de dialoog met elkaar aan te gaan middels het creatieve proces. Zo leren ze de verschillen tussen mensen te waarderen, ontwikkelen ze eigenwaarde en empathie, zijn ze beter in staat te relativeren en zelf keuzes te maken in wat voor hen persoonlijk van waarde is. We vinden het belangrijk dat kinderen leren praten over hun eigen binnenwereld, standpunten en hun werk, en dat ze leren luisteren naar dat wat de ander te vertellen heeft. Zo ontwikkelen ze zelfbewustzijn en respect voor de mening van anderen. Dit vergroot hun empathie, en zorgt tegelijkertijd voor empowerment. Kunst en esthetische opvoeding hebben in die zin ook een directe relatie met de samenleving: ze stimuleren tolerantie en leren kinderen naar de dingen te kijken vanuit verschillende perspectieven. Vanuit het gedachtegoed van Janusz Korczak zetten we in op zo veel mogelijk kinderparticipatie. De kinderen hebben dus zelf een stem in het museum; burgerschapsvorming in de praktijk. We betrekken de kinderen bij allerlei aspecten van het Kinderkunstmuseum; op het gebied van ons aanbod en de inrichting van de ruimtes bijvoorbeeld, maar zeker ook in of en hoe hun werk wordt gepresenteerd.