Wanneer het kind er klaar voor is, verschijnt de leraar. Wanneer het kind er écht klaar voor is, verdwijnt de leraar. - Lao Tzu
Onze visie
Kinderen willen twee dingen weten: ‘Mag ik hier zijn?’ en ‘Mag ik zijn wie ik ben?’ Binnen ons aanbod geven we antwoord op die vragen door altijd kindvolgend te werken. Wij zien elk kind als een ‘rijk’ kind: competent, krachtig en intelligent, en met vele mogelijkheden en talenten, ongeacht hun achtergrond, het opleidingsniveau van hun ouders of hun financiële middelen. Tegelijkertijd leren we het kind dat het onderdeel is van allerlei netwerken, waar hij of zij een unieke plek in inneemt.
Veel volwassenen hebben een beperkende overtuiging over hun creatieve mogelijkheden (‘ik kan niet tekenen’, ‘knutselen is niks voor mij’, ‘ik ben niet creatief’). Deze overtuigingen hebben ze vaak al op jonge leeftijd ontwikkeld. Wij zetten ons in om te voorkomen dat kinderen op deze manier over zichzelf denken. Ieder mens is van nature creatief en competent. Wij willen kinderen helpen hun individuele creativiteit te ontwikkelen, zodat ze daar op alle gebieden in hun leven profijt van hebben.
De Stichting Kinderkunstmuseum draagt een duidelijke en vernieuwende visie op kunstonderwijs uit. Ons uitgangspunt is dat een kind een natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontplooiing heeft. We bieden een voorbereide omgeving, met rijk maar eenvoudig open-einde-materiaal. Onze atelierista’s ondersteunen de kinderen in het vormgeven van hun eigen ideeën of verbeelding. Daarbij bieden we duidelijke kaders en grenzen, zonder ze te sturen in hun maakproces.
Geen goeroe, geen methode, geen leraar – alleen jij.
– Van Morrison
Uitgangspunten
Globaal werken we vanuit de volgende uitgangspunten:
Het kind als individu
Ieder kind is uniek. Daarom benaderen we ieder kind als individu, door aan te sluiten bij ieders individuele behoeften. Als wij erop vertrouwen dat kinderen zelf weten wat ze nodig hebben, leren zij ook zichzelf te vertrouwen. Zo ontwikkelen ze eigenwaarde en een eigen wil. We willen dat kinderen opgroeien tot autonome individuen, mensen die hun eigen keuzes kunnen maken. Dat kan alleen als we hun eigenheid respecteren. Een gelijkwaardige relatie tussen het kind en de volwassene is hierbij essentieel.
De jonge onderzoeker
Kinderen zijn onderzoekers, kunstenaars, wetenschappers en makers: zij geven vorm aan hun eigen ontwikkeling. Ze zijn nieuwsgierig: ze zoeken naar betekenissen en onderzoeken hun wereld. We bieden nooit voorbeelden, thema’s of opdrachten aan. De ideeën van de kinderen zijn altijd leidend.
De ruimte als pedagoog
We bieden de kinderen een omgeving die kinderen stimuleert en prikkelt. We werken vanuit een ‘voorbereide omgeving’, die aanzet tot verwondering, onderzoek en experiment, en laten de inrichting aansluiten op de belevingswereld van de kinderen. Ook kiezen we bewust voor het werken met open-einde-materialen. Kinderen krijgen zo de mogelijkheid om zelf problemen op te lossen en ontdekkingen te doen.
Kinderparticipatie
Kinderparticipatie speelt een belangrijke rol binnen onze visie. Op die manier doen de kinderen democratische vaardigheden op. Ze leren hun eigen mening te vormen en deze te verwoorden, en hoe om te gaan met mensen die een andere mening hebben. Hierdoor krijgen kinderen meer vertrouwen in hun eigen kunnen en ervaren ze dat zij er als individu toe doen.
Het kind in verbinding
We stimuleren ieder kind verbinding te houden met zichzelf, met zijn of haar binnenwereld. Maar we vinden het niet alleen belangrijk dat het kind trouw is aan zichzelf maar ook dat hij of zij zich kan openen voor de ander. Ieder kind is onderdeel van iets groters; heeft een unieke plek binnen zijn of haar gezin en familie, in de groep of klas, in de maatschappij en in de wereld. In verbinding zijn is essentieel voor mensen. Het kind is ook verbonden met de natuur. Liefde en zorg voor de omgeving komt op een heel natuurlijke manier voort uit deze visie. In verbinding is alles mogelijk.
Inspiratie
Onze visie is onder meer geïnspireerd door de werkgroep Denk Einstein, de Reggio Emilia-benadering van Loris Malaguzzi, de onderwijskundige visie van Célestin Freinet, het gedachtengoed van Aletha Solter en de ideeën van Janusz Korczak en Jesper Juul over het belang van gelijkwaardige interactie. We werken ook met de procesgerichte werkwijze Begrijpen met je Handen, naar het gelijknamige boek van Plamper en Weterings. Centrale begrippen hierin zijn gelijkwaardigheid, eigenwaarde en oordeelvrije begeleiding van creatieve processen.
Kernwaarden
Zelfontplooiing door ontdekken
Nieuwsgierigheid & creativiteit
Respect voor autonomie en eigenheid
Kansengelijkheid
Oordeelvrij werken
Een krachtig mensbeeld
Focus op het proces i.p.v. het resultaat
Liefdevolle betrokkenheid en communicatie
Het erkennen van emoties
De ruimte als pedagoog
Duurzaamheid
Kinderparticipatie